Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τί είναι το ISOfix και πώς λειτουργεί;


Τι είναι το ISOfix;

Το πρότυπο ISO 13216 καθορίζει τον τρόπο τοποθέτησης παιδικών συστημάτων συγκράτησης στα οχήματα με τη χρήση υποδοχέων ISOfix. Το ISOfix (προέρχεται από το International Standards Organisation FIX) και υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τι είναι και που βρίσκονται οι υποδοχείς ISOfix;


Οι υποδοχείς ISOfix είναι 2 μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στις 2 πίσω θέσεις της καμπίνας του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του καθίσματος. Στα πιο καινούρια αυτοκίνητα υπάρχουν σημάνσεις ή πλαστικοί οδηγοί που καθιστούν τους μεταλλικούς υποδοχείς ευδιάκριτους.

Έχουν όλα τα αυτοκίνητα ISOfix;

Από τις αρχές του 2006 και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων διαθέτουν στις 2 πίσω θέσεις υποδοχείς ISOfix. Είναι αρκετά πάντως τα μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί και πριν το 2006 και διαθέτουν υποδοχείς ISOfix.

Για το ISOfix, υπάρχει και κάποιο άλλο σημείο πρόσδεσης;

Επειδή για λόγους μεγαλύτερης σταθερότητας του παιδικού καθίσματος, σε περίπτωση σύγκρουσης, χρειάζεται και τρίτο σημείο αντίστασης, κάποια παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου διαθέτουν ζώνη που συνδέεται με τρίτο σημείο πίσω από το κάθισμα (στο πίσω μέρος της πλάτης ή στο ταβάνι). Τα περισσότερα όμως παιδικά καθίσματα, ως τρίτο σημείο αντίστασης, χρησιμοποιούν το πάτωμα του αυτοκινήτου αφού εκεί καταλήγει ένα υποπόδιο που διαθέτουν.

Γιατί αναπτύχθηκε το ISOfix;

Τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για ενήλικες. Οι ζώνες ασφαλείας το ίδιο. Ο λόγος που αναπτύχθηκε το ISOfix είναι ότι σύμφωνα με έρευνες σε όλο τον κόσμο, μόλις 3 στους 10 γονείς τοποθετούν σωστά το παιδικό κάθισμα. Πολλές δυσκολίες στο δέσιμο με τη ζώνη είναι το μήκος της, το ύψος του σημείου που ξεκινά, η θέση της υποδοχής κουμπώματος κ.ά. Ειδικοί επιστήμονες ασφάλειας μαζί με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων κατέληξαν στο ISOfix ως ένα φτηνό και εύκολο στη χρήση σύστημα το οποίο δεν απαιτεί τη χρήση της ζώνης. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό σωστής τοποθέτησης των παιδικών καθισμάτων με ISOfix έχει ανέβει στο 96%!

Τι κάνω εάν δεν έχω ISOfix και θέλω τη μέγιστη ασφάλεια για το παιδί μου;

Ελέγξατε εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει υποδοχείς ISOfix και βρήκατε πως δεν υπάρχουν. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο αντιπρόσωπο του αυτοκινήτου σας και να ρωτήσετε εάν υπάρχει και μπορεί να τοποθετηθεί μια μεταλλική μπάρα με τους μεταλλικούς υποδοχείς ISOfix στο αυτοκίνητό σας. Δεν είναι πάντα εφικτό και το κόστος τοποθέτησης εξαρτάται από το αυτοκίνητο και τον αντιπρόσωπο, αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε και να ενημερωθείτε. Εάν δεν προκύψει κάτι θετικό μην πτοείστε. Η ασφάλεια σε ένα σωστά τοποθετημένο παιδικό κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου δεν υπολείπεται σημαντικά από ένα κάθισμα τοποθετημένο με ISOfix. Απλά είναι κρίσιμο κάθε φορά που τοποθετείται το κάθισμα να είστε βέβαιοι ότι το έχετε κάνει σωστά.

Ποια άλλα οφέλη προσφέρει το ISOfix εκτός από τη σωστή τοποθέτηση;

Είναι πιο βολικό. Ειδικά στο βρεφικό γκρουπ (0/0+, 0-13 κιλά), που το κάθισμα συνήθως λειτουργεί και σαν πορτ μπεμπέ, εάν δεν έχετε βάση ISOfix, θα πρέπει κάθε φορά που το βγάζετε και το ξαναβάζετε στο αυτοκίνητο, να το δένετε κάθε φορά με τη ζώνη. Με τη βάση ISOfix με ένα απλό κλικ έχετε τελειώσει και ξέρετε ότι το έχετε κάνει σωστά, καθότι υπάρχουν πράσινες ενδείξεις που σας το επιβεβαιώνουν και κόκκινες όταν κάτι δεν έχει γίνει σωστά.

3 σχόλια:

Σχόλια και ερωτήσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα.