Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σαν σήμερα, 54 χρόνια πριν...



Σαν σήμερα, πριν από 54 χρόνια, συνέβη η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου. Η πτήση 609 της British Airways από Βελιγράδι για Μάντσεστερ έχει σταθμεύσει για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου όπου επικρατεί χιονοθύελλα. Στις 3:04 τα ξημερώματα και μετά από 2 ανεπιτυχείς προσπάθειες απογείωσης, το αεροσκάφος Airspeed Ambassador με 44 επιβαίνοντες δοκιμάζει για τρίτη φορά να απογειωθεί με μοιραία κατάληξη. Μεταξύ των επιβατών βρίσκεται η θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα Manchester United του προπονητή Mutt Busby, γνωστή ως “Busby Babes” από όπου έμεινε και το γνωστό παρατσούκλι “Μπέμπηδες”. Ήταν μια ταλαντούχα ομάδα στελεχωμένη από νεαρούς ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων ο θρύλος Bobby Charlton. Η Manchester United επέστρεφε από το Βελιγράδι έχοντας προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλου Πρωταθλητριών σε βάρος του Ερυθρού Αστέρα.



Το αεροπλάνο δεν καταφέρνει να απογειωθεί, βγαίνει έξω από το διάδρομο απογείωσης και το αεροδρόμιο, περνάει ανεξέλεγκτο ένα δρόμο και διαμελίζεται με κομμάτια του να βρίσκουν ένα σπίτι ενώ η αριστερή πλευρά του κόκπιτ καταλήγει σε ένα δέντρο και παραδίδεται στις φλόγες. Από τους 44 επιβαίνοντες θα σκοτωθούν ακαριαία οι 20 και μετά από παραμονή στο νοσοκομείο άλλοι 3. Θα επιζήσουν 21 άτομα.

Το αγγλικό περιοδικό Flight International, το 1964 δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “Καθίσματα που κοιτούν ανάποδα ΤΩΡΑ;”. Το καταπληκτικό αυτό άρθρο αναλύει τους οικονομικούς κατά βάση λόγους που η αεροπορική βιομηχανία δεν αλλάζει τη φορά των καθισμάτων των επιβατών να κοιτούν ανάποδα, αφού αποδεδειγμένα είναι τα πιο ασφαλή. Στο τέλος του άρθρου, αναφέρεται ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τη διάδοση της μέγιστης ασφάλειας των ανάποδων καθισμάτων, να επικοινωνηθεί στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι στην τραγωδία του Μονάχου, αυτοί που σκοτώθηκαν κάθονταν σε καθίσματα που κοιτούσαν μπροστά ενώ αυτοί που σώθηκαν σε καθίσματα που κοιτούσαν ανάποδα!!!

Αρκετές αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η Lufthansa, έχουν αναπτύξει σχέδια όπου οι επιβάτες κάθονται σε αντεστραμμένη θέση προς τη φορά κίνησης του αεροσκάφους.



Ας πατήσουμε και πάλι στη γη και ας καταλάβουμε ότι σε αντίθεση με τα αεροπλάνα, στα αυτοκίνητα για τα παιδιά μας, έχουμε εμείς την επιλογή. Μπορούμε να αποφασίσουμε ότι πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και να τα κρατήσουμε ανάποδα μέχρι 4 ετών αφού κυκλοφορούν πλέον τέτοια καθίσματα και στην Ελλάδα. 


* Παρακάτω το άρθρο του Flight International τον Αύγουστο του 1964.

1 σχόλιο:

Σχόλια και ερωτήσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα.