Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Μία μέρα Οδική Ασφάλεια-ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς


Μπορεί κανείς να νιώσει κάτι διαφορετικό από τιμή και υπερηφάνεια όταν καλείται να εκπαιδεύσει και να εκπαιδευθεί σε ένα ημερήσιο σεμινάριο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”;



Για όσους δεν το γνωρίζουν, το ΙΟΑΣ είναι ουσιαστικά ο μοναδικός ενεργός φορέας οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2005 με πρωτεργάτισσα τη Κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της Πάνου, τεταρτοετή φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα στην Αθηνών-Κορίνθου.

Όπα, όπα, για μια στιγμή. Να το ξαναπούμε: η γυναίκα μεγαλώνει το παιδί της όπως εγώ και εσείς, το καμαρώνει στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο και μαθαίνει το κακό. Ο πόνος και η θλίψη μετατρέπεται σε δημιουργική δύναμη, στον κινητήριο μοχλό που εδώ και 6 χρόνια προσπαθεί να σώσει τα δικά μου και τα δικά σου παιδιά. Τι άλλο να νιώσει κανείς παρά τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ και θαυμασμό γι’ αυτή τη γυναίκα;

Το ΙΟΑΣ προχώρησε πρόσφατα στην αγορά ενός προσομοιωτή ανατροπής:



και ενός εξομοιωτή οδήγησης:



και μας κάλεσε να εκπαιδευτούμε μαζί με τα στελέχη και τους εθελοντές του ΙΟΑΣ πάνω στο νέο εξοπλισμό του Ινστιτούτου και εμείς να τους εκπαιδεύσουμε στην ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο.

Η εμπειρία απλά μοναδική!

Ας δούμε καταρχάς τον προσομοιωτή ανατροπής.

Πώς θα νιώθατε εάν βρισκόσασταν μέσα σε ένα εν λειτουργία πλυντήριο με διάμετρο περίπου 260 εκατοστά; Εάν η ταχύτητα που κινείστε μέσα ήταν 5 μέτρα το δευτερόλεπτο; Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ανατρέπεται και γυρίζει μερικές στροφές. Δε φοράτε ζώνη ασφαλείας; Το πιθανότερο είναι να έχετε πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτό ισχύει είτε κάθεστε στα μπροστινά ή στα πίσω καθίσματα, Ζώνη ασφαλείας φοράμε ΠΑΝΤΑ τόσο μπροστά όσο ΚΑΙ ΠΙΣΩ. Ο προσομοιωτής ανατροπής μας ψιλομεταφέρει σε μια κατάσταση ντελαπαρίσματος (στην πραγματικότητα οι συνθήκες είναι εξαιρετικά χειρότερες) και πιστέψτε με το σοκ είναι πολύ μεγάλο. Στέκεσαι για λίγο ανάποδα με μόνο τη ζώνη να σε κρατά από τη δύναμη της βαρύτητας και προσεύχεσαι να μη βρεθείς ποτέ σε αυτή την κατάσταση.



Ο εξομοιωτής οδήγησης θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να βρίσκεται σε κάθε σχολή οδηγών. Μοιάζει με Playstation αλλά δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο οδηγό να αποκτήσει εμπειρία σε ακραίες συνθήκες όπως οδήγηση σε χιονισμένο δρόμο, υπό την επήρεια λίγου ή περισσότερου αλκοόλ, οδήγηση τη νύχτα, το σούρουπο και σε διαφορετικούς δρόμους (επίπεδους επαρχιακούς, πόλη, βουνό με στροφές κλπ). Όσο σκέφτομαι πόσοι χάροι βγαίνουν παγανιά κάθε μέρα στους δρόμους, έχοντας πάρει το δίπλωμα με το ταχυδρομείο στο σπίτι τους με πιάνει ανατριχίλα.

Μέσα σε όλα αυτά, δοκιμάσαμε το κάθισμα που ακινητοποιείται απότομα με ταχύτητα μόλις 7χλμ/ώρα. Εάν αυτή είναι η πίεση με 7 χλμ/ώρα, αντιλαμβάνομαι γιατί οι Σουηδοί θεωρούν ατύχημα με ταχύτητα πάνω από 70 χλμ/ώρα ως μη επιβιώσιμο (non survivable).


Εμείς από την πλευρά μας, είχαμε την τιμή να εκπαιδεύσουμε τους συμμετέχοντες στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και η παρουσίασή μας απέσπασε πολύ θερμά σχόλια. Γεμίζουμε έτσι με δύναμη για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, για την ενημέρωση των νέων γονέων πάνω στην ασφάλεια των παιδιών τους στο αυτοκίνητο.

Ευχαριστούμε πολύ ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς για μια εμπειρία ζωής!